Blog
Προσπαθούμε για παιδί: Και με το σεξ τι γίνεται;
Το σεξ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του ανθρώπου. Καθένας χαρακτηρίζεται από μία μοναδική σεξουαλική ορμή, ενώ τα κίνητρα για σεξουαλική επαφή μπορεί να ποικίλλουν. Το σεξ μπορεί να είναι τριών ειδών: το περιστασιακό (recreational), αυτό που γίνεται για λόγους συναισθηματικής σύνδεσης (relational) και αυτό που γίνεται με σκοπό την αναπαραγωγή (procreative).
Αναφορικά με το πρώτο, μπορεί να οριστεί ως το σεξ που γίνεται εκτός του πλαισίου μιας ρομαντικής σχέσης ή του γάμου, με στόχο τη σεξουαλική απόλαυση χωρίς κάποιο συναισθηματικό δέσιμο, αγάπη ή την προσδοκία για παραπάνω δεσμεύσεις. Αυτός ο τρόπος σεξουαλικής έκφρασης είναι συνήθης σε ανθρώπους που διατηρούν ανοιχτές σχέσεις ή γάμους, επιδίδονται σε ανταλλαγές συντρόφων (swinging) ή διατηρούν σεξουαλικές επαφές είτε με στενούς φίλους (friends with benefits) είτε με αγνώστους. Στον αντίποδα, βρίσκουμε το σεξ που γίνεται για λόγους συναισθηματικής σύνδεσης και βίωσης αισθημάτων εγγύτητας και βαθύτερης επικοινωνίας, στο πλαίσιο στενών ερωτικών σχέσεων.
Πέραν τούτων, υπάρχει και το σεξ με απώτερο στόχο την αναπαραγωγή. Και ενώ η αξία του είναι αναμφισβήτητη, καθώς χωρίς αυτό η ανθρωπότητα θα κινδύνευε με αφανισμό, ενίοτε ενδέχεται να αντικαθιστά τα άλλα δύο είδη σεξ και να γίνεται πηγή άγχους και συναισθηματικής δυσφορίας για το ζευγάρι. Αυτό συμβαίνει διότι, όταν το ζευγάρι προσπαθεί να τεκνοποιήσει αλλά καθυστερεί σε σχέση με αυτό που θα ήθελε, το σεξ καταλήγει να αποτελεί δουλειά, να γίνεται μεθοδολογικά και να προκαλεί συναισθήματα θυμού, λύπης, άγχους και φόβου.
Η απόλαυση χάνεται ενώ δεν είναι ασυνήθιστο, στις περιπτώσεις μάλιστα που υπάρχει ζήτημα υπογονιμότητας, να εκδηλώνονται και σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Έρευνα έδειξε ότι το 40% γυναικών με υπογονιμότητα αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε σχέση με το 25% γυναικών χωρίς υπογονιμότητα. Αντίστοιχα, για τους άνδρες με υπογονιμότητα παρατηρήθηκαν μειωμένη επιθυμία και διέγερση, μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας και μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση. Οι ανησυχητικές σκέψεις και τα δυσφορικά συναισθήματα του άνδρα λειτουργούν ανασταλτικά στην κινητοποίηση του για σεξουαλική επαφή, ενώ μπορεί να του δημιουργήσουν άγχος για να αποδώσει (anxiety performance), που, όμως τον οδηγεί στην επανάληψη της αποτυχίας.
Ωστόσο, το ζευγάρι που είναι σε διαδικασία προσπάθειας τεκνοποίησης δε θα πρέπει να ξεχνά ότι το σεξ δε γίνεται μόνο για αυτόν το σκοπό και υπάρχουν τρόποι να ενσωματώσει σε αυτό εγγύτητα και ερωτισμό. Πιο συγκεκριμένα:
Επικοινωνήστε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας
Η επικοινωνία είναι μείζονος σημασίας τόσο για τη συναισθηματική όσο και για τη σεξουαλική εγγύτητα του ζευγαριού. Το ζευγάρι είναι απαραίτητο να επικοινωνεί τις ανάγκες, τους προβληματισμούς και τις επιθυμίες του και να μη θεωρεί δεδομένο ότι πάντα ο άλλος θα ξέρει τι σκέφτεται και τον κατάλληλο τρόπο να βοηθήσει.
Συνεχίστε να κάνετε σεξ ή να μοιράζεστε σεξουαλικές στιγμές ακόμα κι όταν δεν έχετε ωορρηξία
Για τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν χωρίς να αντιμετωπίζουν απαραίτητα ζήτημα υπογονιμότητας είναι σημαντικό να διατηρούν την εγγύτητα ακόμα κι όταν δεν είναι η μέρα της ωορρηξίας. Τοιουτοτρόπως, δε θα θέτουν ως αυτοσκοπό μόνο την αναπαραγωγή ούτε θα περιορίζονται σε μία μόνο ημέρα, και η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών επηρεάζει και την ικανοποίηση που αντλεί το ζευγάρι από τη σχέση. Έρευνα έχει δείξει ότι τα ζευγάρια που κάνουν σεξ μία φορά την εβδομάδα είναι περισσότερο ικανοποιημένα από τη σχέση. Παραπάνω δεν κάνει διαφορά, αλλά λιγότερο σημαίνει μειωμένη ικανοποίηση.
Αποφύγετε να μιλάτε μόνο για την υπογονιμότητα
Αυτό δε σημαίνει ότι το ζευγάρι δεν πρέπει να μιλάει καθόλου για αυτό το ζήτημα αλλά να μην το αφήνει να καθορίζει όλους τους τομείς της ζωής του. Είναι καλό να μοιράζεται στιγμές και να φτιάχνει εμπειρίες πέραν όσων σχετίζονται με την προσπάθεια τεκνοποίησης.
Αναπτύξτε εναλλακτικούς τρόπους συναισθηματικής και σεξουαλικής σύνδεσης
Γυναίκες που βρίσκονται στη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν έχουν πάντα την επιθυμία για σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να εκλείψει από τη σχέση κάθε αίσθηση ερωτισμού ή σεξουαλικότητας. Το ζευγάρι μπορεί να αναπτύξει εναλλακτικούς τρόπους σύνδεσης, συναισθηματικής και σεξουαλικής, και οι εξωλεκτικές εκδηλώσεις τρυφερότητας, όπως η βλεμματική επαφή, τα χάδια και τα φιλιά, μπορούν να συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Να είστε ανοιχτοί και πρόθυμοι στην προοπτική πιθανής ερωτικής επαφής ή εμπειρίας
Ένας παράγοντας που παίζει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στη σεξουαλική επαφή πέραν της αρχικής επιθυμίας είναι η απαντητική επιθυμία, δηλαδή η δεκτικότητα και η προθυμία να είναι ανοιχτός ο ένας σύντροφος στα ερωτικά ερεθίσματα και κινήσεις του άλλου. Δεν είναι απαραίτητο να προϋπάρχει η επιθυμία, αλλά μπορεί να επέλθει με την κατάλληλη διέγερση και την ψυχολογική ετοιμότητα του ζευγαριού.
Η σεξουαλικότητα είναι κάτι που βιώνεται μοναδικά από τον καθένα. Το άτομο είναι καλό να παραμένει συνδεδεμένο και αναγνωρίζει την αξία της, καθώς αυτό επιδρά θετικά και στις ερωτικές του σχέσεις. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που κάποιος κάνει σεξ είναι σημαντικό να μην ξεχνά ότι πάντα υπάρχει τρόπος βελτίωσης της σεξουαλικής επαφής.
Πηγή: www.askitis.gr