Παιδιά και στοματική υγιεινή: Τι λένε οι ειδικοί

Παιδιά και στοματική υγιεινή, ένα θέμα που απασχολεί συχνά τους γονείς.

Η άσκηση τηςστοματικής υγιεινής στα παιδιά είναι πολύ σημαντική για την υγεία των δοντιών και των ούλων και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη στοματική τους υγεία ως ενήλικες αργότερα. Η στοματική υγιεινή πρέπει να ξεκινά από πολύ νωρίς, από την εμφάνιση κιόλας του πρώτου δοντιού στο στόμα του μωρού. Εκεί με μια υγρή γάζα πρέπει να καθαρίζουμε απαλά τα νεογιλά δόντια και τα ούλα.

Το παιδί στην ηλικία περίπου των 2 ετών, με τη βοήθεια και την επίβλεψη των γονιών, πρέπει σιγά σιγά να αρχίσει να εκπαιδεύεται και να εξοικειώνεται με το βούρτσισμα τωνδοντιών. Οι γονείς προκειμένου να διευκολύνουν τη διαδικασία αυτή, μπορούν να παρουσιάσουν στο παιδί το βούρτσισμα ως παιχνίδι που μπορούν να πραγματοποιούν μαζί και να συνοδεύεται από πράξεις επιβράβευσης. Η επιτήρηση πρέπει να συνεχίζεται και σε μεγαλύτερη ηλικία, μέχρι το παιδί να τα καταφέρνει τέλεια μόνο του.


Παιδιά και στοματική υγιεινή: Πρακτικές οδηγίες και συμβουλές


• Τοβούρτσισμα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα (πρωί– βράδυ) μετά από το φαγητό, για να διατηρήσουμε υγιή τα δόντια και τα ούλα.
• Είναι απαραίτητο το παιδί να πλένει τα δόντια του όσο το δυνατόν πιο σωστά με τις ειδικές παιδικές οδοντόβουρτσες, με μια συγκεκριμένη σειρά κάθε μέρα που θα το βοηθά να μην παραλείπει δόντια και οδοντικές επιφάνειες.
• Για τα μπροστινά δόντια, δείξτε του να κινεί την οδοντόβουρτσα κυκλικά από τα ούλα προς τα δόντια, ενώ για το πίσω μέρος των δοντιών του καλό είναι να μάθει να χρησιμοποιεί την οδοντόβουρτσα κάθετα.
• Ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει το παιδί να ασκήσει καλές συνήθειες οδοντικής υγιεινής είναι η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Κάνει τοβούρτσισμα εύκολο και διασκεδαστικό, ενώ είναι ήπια στα ευαίσθητα ούλα.
• Οσόν αφορά στην οδοντόκρεμα, συνιστάται η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας σε όλα τα παιδιά, με χρόνο έναρξης την εμφάνιση του πρώτου δοντιού, αλλά με ελάχιστη ποσότητα: μέγεθος κόκκου ρυζιού για παιδιά κάτω των 3 ετών και μέγεθος μπιζελιού για παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών. Οι γονείς θα πρέπει να μάθουν στο παιδί να μην καταπίνει την οδοντόκρεμα, όχι μόνο για το φθόριο αλλά και για άλλες χημικές ουσίες που περιέχει και μπορεί να μην κάνουν καλό στον οργανισμό.
• Όσο το παιδί μεγαλώνει και εξοικιώνεται με το βούρτσισμα, θα πρέπει να εξασκηθεί και στη χρήση του νήματος και των μεδοδόντιων βουρτσακιών, με σκοπό πλέον την ολοκληρωμένηστοματική υγιεινή.
• Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι πρέπει να αποφεύγουμε τροφές και ποτά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και να επιλέγουμε τροφές, που περιέχουν τα απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξη των παιδιών.
• Αλλάζουμε την οδοντόβουρτσα του παιδιού ανά 3 μήνες ή και νωρίτερα αν δούμε ότι έχει φθαρεί ή αν το παιδί πέρασε κάποια ίωση.
• Επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο ανά 6 μήνες με σκοπό την πρόληψη, τη φθορίωση, αλλά και την αντιμετώπιση πρώιμων οδοντιατρικών προβλημάτων.• Δεν ξεχνάμε πως το χαμόγελό μας είναι το πιο δυνατό μας όπλο σε κάθε ηλικία και το διαφυλάττουμε με ευλάβεια.

Κοινοποιήστε το άρθρο, σε:

Scroll to Top