Κινητό τηλέφωνο: Μήπως είναι το «τρίτο πρόσωπο» στη σχέση;

Κινητό τηλέφωνο… Ίσως είναι το αξεσουάρ με το οποίο ασχολείται ένας άνθρωπος περισσότερο από οτιδήποτε άλλο μέσα στην καθημερινότητά του.

Σύμφωνα με έρευνες ελέγχουμε περισσότερες από 47 φορές τη μέρα το κινητό τηλέφωνο, ενώ ο αριθμός αυτός εκτοξεύεται στις 82 για άτομα ηλικίας 18 έως 24 ετών. Η διάδοση των κινητών τηλεφώνων ήταν τόσο απότομη και τόσο γρήγορη που ίσως μέχρι ενός σημείου δεν καταφέραμε να καθιερώσουμε κάποια όρια στη χρήση τους. Φυσικά η προσωπική ζωή του ανθρώπου είναι ένας τομέας που δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από την εξέλιξη της τεχνολογίας και την είσοδο του κινητού στις ζωές μας.

Στα πρώτα βήματα μιας γνωριμίας, πριν ακόμα γίνει σχέση, τοκινητό τηλέφωνο είναι ο απαραίτητος διαμεσολαβητής που ευθύνεται για τηνδιατήρηση και αύξηση της επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο άτομα που ενδιαφέρεται τοένα για το άλλο.

Σταδιακά το κινητό δίνει τα σκήπτρα της επικοινωνίας στο ζευγάρι καθώς επιτέλεσε το ρόλο του. Το ζευγάρι πλέον επικοινωνεί εκ του σύνεγγυς, μοιράζεται στιγμές, εμπειρίες και συναισθήματα. Τι συμβαίνει όμως και πολλά ζευγάρια εμφανίζονται δυσαρεστημένα επειδή ο ένας από τους δύο, ή και οι δύο φαίνεται να προτιμούν την ενασχόληση με το κινητό και όχι με το σύντροφό τους;

Ένα δυσάρεστο φαινόμενο που παρατηρείται συχνά είναι ζευγάρια τα οποία σε κοινωνικές εξόδους τους για φαγητό ή πότο, περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της βραδιάς κοιτώντας το κινητό τηλέφωνό τους αφήνοντας στο περιθώριο την μεταξύ τους αλληλεπίδραση.

Αντίστοιχα και στο σπίτι, είτε μέσα στη μέρα είτε πριν τονύπνο βασική ασχολία του καθενός είναι ο έλεγχος των μέσω κοινωνικής δικτύωσηςκαι των τελευταίων εξελίξεων που έχουν καταγραφεί. Η αποξένωση που προκαλείταιαπό την συμπεριφορά αυτή δεν διαφέρει σημαντικά από την διατήρηση μιαςπαράλληλης σχέσης.

Μπορεί ο βαθμός της προδοσίας που νιώθει ο σύντροφος να μηνείναι αντίστοιχος με το αν ανακάλυπτε μια παράλληλη σχέση ωστόσο η δυσαρέσκειαπου δημιουργείται και οι εντάσεις στο ζευγάρι είναι ανάλογες. Ειδικότερα όταντο κινητό παρεμβάλλεται και διακόπτει μια συζήτηση του ζευγαριού, λόγω ενόςτηλεφωνήματος ή μηνύματος, μπορεί να στείλει στον συνομιλητή το μήνυμα ότι ταλεγόμενά του δεν έχουν και μεγάλη αξία.

Για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν ή να προληφθούν τέτοια ενδεχόμενα δεν είναι κακό για ένα ζευγάρι να θέσει ορισμένους κανόνες για τις στιγμές που μοιράζεται. Πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ο σύντροφος και όχι το κινητό όταν ξεκινάει η μέρα. Δώστε ένα φιλί στον σύντροφό σας για καλημέρα και περάστε μερικές στιγμές αγκαλιασμένοι, μακριά από το κινητό τηλέφωνο.

Η μέρα που ξεκινάει θα σας φανεί πιο ανάλαφρη κι ευχάριστη ύστερα από αυτό. Κλείστε τα κινητά σας για όση ώρα τρώτε μαζί ή ρυθμίστε τα στην αθόρυβη λειτουργία ώστε να αξιοποιήσετε τη διάρκεια του γεύματος για ουσιαστική επικοινωνία και διάλογο.

Όταν προκύψει κάποιο ζήτημα μέσα στη μέρα επιλέξτε τηντηλεφωνική επικοινωνία και αποφύγετε να το συζητήσετε μέσα από μηνύματα πουδίνουν έναν πιο απρόσωπο και στερεοτυπικό χαρακτήρα στη σχέση σας.

Επιλέξτε τη συζήτηση με τον σύντροφό σας όταν ξαπλώσετε το βράδυ και μην περάσετε τις τελευταίες στιγμές της ημέρας απορροφημένοι από την ενασχόληση με το κινητό. Είναι προτιμότερο να εκκινήσετε από κάποιο θέμα που σας κέντρισε το ενδιαφέρον και να δημιουργήσετε έναν διάλογο πάνω σε αυτό παρά να αφιερώσετε τις σκέψεις σας αποκλειστικά στον εαυτό σας.

Ηκαθημερινότητα και οι υποχρεώσεις που επιφυλάσσει για όλους, εργαζόμενους καιμη, είναι ήδη ένας παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά και μειώνει αισθητά τονποιοτικό χρόνο συνύπαρξης ενός ζευγαριού.

Όταν επομένως το ζευγάρι επιλέγει τον λιγοστό αυτόν χρόνο να τον αξιοποιεί σε άλλες ασχολίες και όχι σε δραστηριότητες των δύο συντρόφων, το δέσιμο και η ποιότητα της σχέσης αρχίζει να ατονεί. Πολλές φορές βοηθάει να αναλογιστούμε πώς ήταν οι ζωές μας πριν το κινητό τηλέφωνο. Όταν οι συζητήσεις γίνονταν κοιτώντας τα μάτια, την ψυχή ενός ανθρώπου όπως πολλοί πιστεύουν, και όχι μια έγχρωμη οθόνη με ψηφιακούς χαρακτήρες.

Βασιλειάδης Ηλίας,

Ψυχολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Ι.Ψ.Σ.Υ.

Πηγή: www.askitis.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο, σε:

Scroll to Top