Ρυτίδες έκφρασης: Πως τις αντιμετωπίζουμε

Οι ρυτίδες έκφρασης ή αλλιώς οιδυναμικές ρυτίδες, όπως λέγονται, είναι οι αλλοιώσεις του δέρματος που αναπτύσσονταιλόγω της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης ή λόγω εξωτερικών παραγόντων.

Οι ρυτίδες έκφρασης προκαλούνται από τις επαναλαμβανόμενες συσπάσεις των μυών από ορισμένες εκφράσεις που κάνουμε, δίχως να το καταλαβαίνουμε. Ουσιαστικά κινείται η επιδερμίδα λόγω της κίνησης των μυών, που βρίσκονται κάτω από αυτή. Αυτές οι μικρο- συσπάσεις συντελούν στον σχηματισμό γραμμών μεταξύ των οποίων η επιδερμίδα σφίγγει, τεντώνει και στο τέλος ζαρώνει.

Εμφανίζονται λοιπόν, επειδήενεργοποιούμε συστηματικά τους μύες της συγκεκριμένης περιοχής, όπως για παράδειγμαστην περιοχή του στόματος, ρουφώντας τον καπνό (ρυτίδες καπνιστή-barcode ).

Ρυτίδες έκφρασης: Σε ποια σημεία τις συναντούμε

Τα σημεία που συναντάμε τις ρυτίδεςέκφρασης είναι το μέτωπο, το μεσόφρυο, ταχείλη, τα μάτια (το πόδι της χήνας), η ρινοπαρειακή περιοχή. Οι ρυτίδεςσχηματίζονται με βάση την εγκάρσια κίνηση του υποκείμενου μυ. Αν για παράδειγμαοι ρυτίδες στο μέτωπο είναι οριζόντιες, αυτό συμβαίνει επειδή ο υποκείμενος (μετωπιαίος)μυς κινείται προς τα πάνω.

Ενώ όταν χαμογελάμε,δημιουργούνται οι ρινοχειλικές ρυτίδες, που μοιάζουν σα μεγάλες «παρενθέσεις»δίπλα στη μύτη και το στόμα. Φυσικά, όσο μεγαλώνουμε, οι ρυτίδες αυτές γίνονταιπιο έντονες και πιο εμφανείς.

Ρυτίδες έκφρασης και tips για καλύτερη πρόληψη

Ως μέτρα πρόληψης θα πρέπει ναέχουμε στο νου μας κάποια βασικά βήματα, που θα πρέπει να ακολουθούμε, είτε γιανα απαλύνουμε την όψη των ρυτίδων, είτε για να καθυστερήσουμε την εμφάνισή τους.

Επαρκής ενυδάτωσηΕίναι γνωστό πως, όταν μειώνεται η ελαστικότητα της επιδερμίδας, οδηγείται σε αφυδάτωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι συσπάσεις που γίνονται να είναι πιο έντονες και το δέρμα να μην έρχεται στην αρχική του κατάσταση. Η επαρκής ενυδάτωση αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα πρόληψης για την εμφάνιση των ρυτίδων έκφρασης. Τέλος, είναι βέβαιον ότι πρέπει να διατηρούμε υγιή, προστατευμένο, τον επιδερμικό φραγμό.

Περιορισμένο/ Καθόλου ΚάπνισμαΟ καπνός που όλοι γνωρίζουμε για τις βλαβερές του επιπτώσεις στην υγεία μας, έχει κάκιστες επιπτώσεις και στο δέρμα μας. Τα άτομα που καπνίζουν πολύ, εμφανίζουν πιο πολλές και πιο έντονες ρυτίδες έκφρασης, ακόμα και σε νεαρή ηλικίαΕπιβάλλεται η διακοπή του καπνίσματος ή τουλάχιστον η σημαντική μείωσή του.

Επίσης εντάσσουμε άφθονηκατανάλωση νερού και πλούσια διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά. Η μειωμένη πρόσληψη νερού οδηγεί σταδιακά σε μείωση της πυκνότηταςτου δέρματος, καθώς και η μειωμένη πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων πουβρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά, κάνουν την επιδερμίδα περισσότεροεπιρρεπή σε συσπάσεις και πτυχώσεις. Ακόμα και την πιο ενισχυμένη κρέμα ναχρησιμοποιούμε, δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει τη διατροφική αξία τουνερού και των τροφών αυτών.

Φυσικά, αν οι ρυτίδες έκφρασης είναι αρκετά εμφανείς και αυτό δεν είναι αρεστό τόσο για λόγους εμφάνισης όσο και για λόγους καλής ψυχολογίας, τότε επισκεπτόμαστε τη δερματολόγο μας,  που είναι η ειδικός για τέτοιες περιπτώσεις.

Πως μπορεί να μας βοηθήσει ο δερματολόγος μας

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος αντιμετώπισηςτων ρυτίδων έκφρασης είναι οι εγχύσεις λείανσης με βοτουλινική τοξίνη. Το ευρέωςγνωστό Botox Η βοτουλινική τοξίνη είναι οκαλύτερος σύμμαχος για τη λείανση των ρυτίδων. Πρόκειται για την πιο δημοφιλή μηεπεμβατική θεραπεία για την εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης. Έχει θεαματικά αποτελέσματαπου φαίνονται άμεσα σε διάστημα 8-10 ημερών. Η επιδερμίδα δείχνει πιο λαμπερήκαι φρέσκια και αποκτά νεανική όψη.

Είναι επίσης σίγουρο, ότι για τηνπρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των ρυτίδων, θα πρέπει να φροντίζουμε σεσυνεργασία με τη δερματολόγο μας, την ποιότητα της επιδερμίδας μας. Μια βασικήθεραπεία που τρέφει, ανανεώνει, και επαναγεννά το δέρμα μας, είναι η μεσοθεραπεία(αυτόλογη- ετερόλογη- ενέσιμη-αναίμακτη), που ουσιαστικά αποτελεί την πιοασφαλή αντιγηραντική μέθοδο, καθώς ενεργοποιεί τους ινοβλάστες, αναπλάθονταςκαι διεγείροντας το κολλαγόνο- βασικό συστατικό ανανέωσης των κυττάρων.

 Η Dr . Ειρήνη Δ.Λαγογιάννη, Δερματολόγος– Αφροδισιολόγος μας παρέχει με απόλυτη ασφάλεια στο χώρο του ιατρείου της, όλες τιςθεραπείες κλινικής, αισθητικής και επεμβατικής δερματολογίας με τις πλέονεξελιγμένες μεθόδους θεραπειών. Στο ιατρείο, κάθε περιστατικό αντιμετωπίζεται εξατομικευμένακαι δίνονται οι καλύτερες δυνατές λύσεις για κάθε είδους πρόβλημα μέσα από μιασειρά δερματολογικών, αισθητικών και laser σύγχρονωνμεθόδων με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμεςσυμβουλές τη Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο Dr .  Ειρήνη Δ.Λαγογιάννη.

Η ΕιρήνηΔ.Λαγογιάννη είναι:

•          Διδάκτωρ Μsc, Iατρικής Σχολής ΠανεπιστημίουΑθηνών

•          Τ. Επιστημονικός Συνεργάτης «Νοσ. Α.Συγγρός»

•          Μέλος Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολόγων -Αφροδισιολόγων

•          Μέλος CAMIG

Ιατρείο:  Φοίβης 46, Γλυφάδα, 210 8985811

www.laderma.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο, σε:

Scroll to Top