Παιδιά στην κατασκήνωση: Τι πρέπει να προσέξουμε

Παιδιά στην κατασκήνωση, μία φράση συνδεδεμένη με όμορφες αναμνήσεις, ωραίες εμπειρίες στη φύση, χαρούμενα καλοκαίρια και πολλές μα πολλές φιλίες.

Η κατασκήνωση, ειδικά παλαιότερα, ήταν ένας θεσμός για τις οικογένειες το καλοκαίρι και τα περισσότερα παιδιά απολάμβαναν να πηγαίνουν. Όσα από τα παιδιά έχουν ζήσει την εμπειρία της παιδικής κατασκήνωσης, θέλουν να ξαναπάνε. Τα παιδιά που μπορούν να συμμετέχουν, συστήνεται να είναι τουλάχιστον έξι ετών ώστε να μπορούν να συνεργαστούν και να περάσουν κάποιες ημέρες εκτός σπιτιού, μακριά από τη μαμά και τον μπαμπά.

Τι πρέπει να προσέξουμε όμως ως γονείς πριν στείλουμε το παιδί μας στην κατασκήνωση;

Παιδιά στην κατασκήνωση: Τι ελέγχουμε ως γονείς

Αφήνουμε για λίγο στην άκρη την ειδική περίπτωση της πανδημίας, για την οποία οι γονείς θα πρέπει να έχουν πλήρη ενημέρωση (π.χ. αν υπάρχουν κρούσματα, τι μέτρα προστασίας λαμβάνονται κτλ.) και προχωράμε με τις πιο γενικές οδηγίες.

Αρχικά ας επιλέξουμε μαζί με το παιδί για το παιδί τον τύπο της κατασκήνωσης. Τι ταιριάζει στο lifestyle και τον χαρακτήρα του; Μία κατασκήνωση αθλητική, φυσιολατρική, εκπαιδευτική ή πιο καλλιτεχνική;

Στη συνέχεια κι εφόσον διαλέξουμε τύπο κατασκήνωσης, προχωράμε σε μία πιο ενδελεχή έρευνα. Αυτό το βήμα περιλαμβάνει κι επικοινωνία με τον επικεφαλής της εκάστοτε κατασκήνωσης που μας ενδιαφέρει, ώστε να έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη φιλοσοφία που τηρείται. Για παράδειγμα είναι πιο αυστηρή και πειθαρχημένη ή στοχεύει περισσότερο στη χαρά; Και τελικά τι ταιριάζει στο παιδί μας και στον τρόπο με τον οποίο το έχουμε μεγαλώσει;

Επόμενο και πολύ σημαντικό βήμα αποτελεί ο έλεγχος της άδειας της παιδικής κατασκήνωσης, η οποία πρέπει να γίνεται από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας κι ανανεώνεται κάθε χρόνο. Ο «έλεγχος» αυτός αφορά και το προσωπικό, εκτός από τις συνθήκες υγιεινής και το ποιοτικό φαγητό. Σε μία αθλητική κατασκήνωση δε θέλουμε κι ένα ανάλογα καταρτισμένο προσωπικό;

Τέλος κατά την αυτοψία στον χώρο και τις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης, την οποία συστήνουμε, δείτε αν υπάρχει ιατρείο με γιατρό και νοσοκόμα.

Τι δίνουμε μαζί στο παιδί πριν πάει κατασκήνωση

Εκτός από τις συμβουλές μας, φροντίζουμε και για τα απολύτως απαραίτητα. Ποια είναι αυτά; Σεντόνια, πετσέτες, κουβερτάκι φλις, ρούχα, μαγιό κτλ. Τώρα αν το παιδία μας έχει κάποια συγκεκριμένη αλλεργία ή πάθηση, ενημερώνουμε πριν την άφιξή του εκεί το προσωπικό. Από το σακίδιο του παιδιού που θα πάει κατασκήνωση το καλοκαίρι, δε θα πρέπει να λείπει κι ένα μίνι φαρμακείο.

Το φαρμακείο του παιδιού θέλουμε να περιλαμβάνει τραυμαπλαστ για μικροτραυματισμούς, αντικουνουπικό, ένα προϊόν για μετά το τσίμπημα, αντηλιακά προσώπου και σώματος, αντισηπτικό και οινόπνευμα, μία καταπραϋντική κρέμα για την περίπτωση εγκαύματος από τον ήλιο, ένα aftersun προϊόν και παυσίπονα.

Αν τώρα ανήκεις σ’ εκείνους τους γονείς που το πηγαίνουν κι ένα βήμα παραπέρα, πρόσθεσε στο φαρμακείο του παιδιού έναν επίδεσμο για έναν ξαφνικό τραυματισμό κι ένα φάρμακο για γαστρεντερικές διαταραχές.

Κοινοποιήστε το άρθρο, σε:

Scroll to Top